Реформите изискват висок професионализъм, а вижте как бе отделено следствието от прокуратурата През 2022 г. благодарение

...
Реформите изискват висок професионализъм, а вижте как бе отделено следствието от прокуратурата През 2022 г. благодарение
Коментари Харесай

6 неща, които правителството може, но няма да свърши

Реформите изискват висок професионализъм, а вижте как бе отделено следствието от прокуратурата

През 2022 година с помощта на “приноса ” на всички политически сили капиталовите разноски не бяха осъществени. И това е повода бюджетният недостиг да излезе под 3%. Резултатът е пътища в извънредно положение, водещи до голям брой загинали; в пъти по-малко издигнати автомагистрали в съпоставяне със прилежащите страни; изтичане на отпадните води в реки и дерета из цялата страна и дори към София – да вземем за пример към Панчарево, Драгалевци и т.н. За страдание, това евентуално ще се повтори в бюджета и тази година.

Ето още неща, които новото държавно управление би трябвало да направи, само че надали ще предприеме тези ходове.

Администрацията

Нямам подозрение, че този кабинет е най-подходящият да влезем в еврозоната и Шенген. Но с цел да влезем в еврозоната, размерът на инфлацията не би трябвало да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те членки от еврозоната с най-хубави индикатори. За тази година инфлацията се обрисува да е сигурно над 6%, т.е. мъчно ще осъществим това условие.

За да има късмет изискването да се извърши, би трябвало най-малко до края на годината да се понижи темпът на увеличение на заплатите в държавния бранш или действително да се направи редуциране на държавните чиновници. Защото макар че популацията понижава, държавната и общинската администрация трайно се усилват. Тъй като предстоят локални избори, тъкмо в този миг няма да се тръгне към съкращения, а още по-малко към краткотрайно задържане на растежа на заплатите.

 

Съдебната промяна

Чудесно е, че се дава обещание да се създадат съществени правосъдни промени. Дано да не са такава излагация както юридически нескопосаното обособяване на следствието от прокуратурата. Получиха се смешни обстановки – да вземем за пример в някои разпореждания от Закон за съдебната власт останаха текстове, съгласно които следствието е в състава на окръжната прокуратура. Не е явен статутът на следователите. Не е ясно по какъв начин ще се натоварят следователите с каузи, щото прокуратурата към този момент не може да им ги разпорежда. Това са значими закони, които следва да се изготвят от изявени специалисти и да се внасят от Министерски съвет. Но това няма да се промени, тъй като към момента не се схваща, че правенето на закони изисква доста висок професионализъм.

Пенсиите

В предишното хората са имали доста деца, тъй като те са им били пенсионното обезпечаване. Пенсиите от Национален осигурителен институт се изплащат от работещите. Справедливо ли е да порастват пенсиите на тези, чиито деца работят в непознати страни и устоят непознати пенсионери? Цялата тежест за прехрана на пенсионерите, чиито деца не са в България, пада единствено върху избралите да останат в родината си. Работещите отвън страната изкарват повече пари и могат да оказват помощ на родителите си. Нищо няма да се промени обаче, тъй като пенсионерите са главните гласоподаватели.

Износът на висшисти

Голяма част от нашите висшисти и получилите приблизително професионално обучение отиват да работят в богати страни. Неведнъж съм писал, че по този начин бедна България спонсорира богатите страни с доста повече пари, в сравнение с получаваме от Европейски Съюз. Ами да се създадат контракти при започване на образованието, че в случай че някой напусне България, без да е работил най-малко 7 година у нас, би трябвало да върне парите за образованието си със съответните лихви. Така и бюджетът ще получи сериозна поддръжка. Това няма стане, тъй като по принцип всички политици се интересуват да им станат нещата сега, а не какво ще е бъдещето на страната.

Ходовете за Шенген

Тъй като ние нямаме 5-метрова стена по границата с Турция, каквато има Гърция, а елементарно преодолима 3-метрова стена, имигрантите ще не престават гладко да влизат в страната. Бюджетът няма да може да планува задоволително средства внезапно да се покачат възнагражденията и да се усъвършенства оборудването на охраняващите границата. Призивите на страни като Австрия Европейска комисия да ни отпусне задоволително пари за защита на границата към този момент са без основни последици. Пари се отпускат, само че незадоволително. Поради това емигрантите няма да намалеят значително и евентуално е Австрия да си остане съперник на влизането на България в Шенген. А би трябвало да бъдем доста по-твърди по отношение на Европейски Съюз по този въпрос, за което се колебая, че ще има воля.

Съмнявам се държавното управление да каже една от действителните аргументи Нидерландия да ни стопира за Шенген – а точно да няма безпрепятствена сухопътна връзка сред пристанището в Пирея, където бе направена голяма инвестиция, и останалата част от Европа. Така се обезпечава съществено предимство за пристанището на Ротердам.

Срещу корупцията

Ако се желае действителна битка с корупцията, би следвало да се отстрани криминализирането на провокацията към рушвет. Именно провокацията към рушвет оказа помощ доста на Съединени американски щати да се оправят с корупцията през предишния век. Не бива да е закононарушение доказването на закононарушение посредством потребление на записващи устройства. И в този момент съдът приема, че записът на диалог с телефона не е особено разследващо средство.

Със сигурност няма да се разшири потреблението на полиграф, обслужван от авторитетни международни компании, против по-широк кръг лица в полицията, митниците и данъчните. А за какво не и по отношение на други категории чиновници и политици? Дори единствено с цел да се каже, че някой е отказал да се подложи на полиграф.

Хората в България се надяват, че въпреки всичко нещо ще се промени. Защото другояче ще продължаваме да изоставаме от Румъния, твърдо ще стоим на опашката в Европейски Съюз, а страни като Сърбия и Македония ще строят над 3 пъти повече автомагистрали от нас за последните 7 г.    
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР